Pentax Optio i10 Battery change problem


beakynet

Link Posted 28/10/2015 - 15:28
When I change the battery in my Pentax Optio i10 the time, date and file number resets and I have to re-enter time and date.

Has anyone else experienced this? Is there a cure?

I have read elsewhere that the SD card can cause this behaviour.
Bodies: K5IIs, K7, MZ5n, LX, MV
Lenses: DA*16-50, DA18-55WR, DA18-135, DAL35, M50 F2, A50 f1.4, FA50 f1.4, DA*50-135, DA55-300, Tamron 70-300, DFA 100 WR Macro, M135 f3.5, Sigma 120-400 APO DG HSM, Tokina 500 f8.0
Flash: Metz 58, Metz 48
Accessories: BG4, Pentax right angle finder, Pentax mirror adaptor lens, O-ME53 Viewfinder Loupe
Auto 110 System: Auto 110, Winder, 18mm, 24mm, 50mm, 70mm, 20-40mm, AF100P, 1.7x telecon

johnriley

Link Posted 28/10/2015 - 16:16
With these cameras, when you set the date and time double check that you have scrolled down on the final screen to save changes. If the date and time isn't confirmed it will need constantly re-entering. It's one Pentax menu design element that is actually prone to error.
Best regards, John

Nigelk

Link Posted 28/10/2015 - 22:40
I had this problem with my Pentax Q. I formatted the SD card in the camera and had no trouble since. I hope this works for you.

beakynet

Link Posted 29/10/2015 - 09:28
johnriley wrote:
With these cameras, when you set the date and time double check that you have scrolled down on the final screen to save changes. If the date and time isn't confirmed it will need constantly re-entering. It's one Pentax menu design element that is actually prone to error.

I have done that one a few times before, but not this time. But agree it is a menu design flaw.
Bodies: K5IIs, K7, MZ5n, LX, MV
Lenses: DA*16-50, DA18-55WR, DA18-135, DAL35, M50 F2, A50 f1.4, FA50 f1.4, DA*50-135, DA55-300, Tamron 70-300, DFA 100 WR Macro, M135 f3.5, Sigma 120-400 APO DG HSM, Tokina 500 f8.0
Flash: Metz 58, Metz 48
Accessories: BG4, Pentax right angle finder, Pentax mirror adaptor lens, O-ME53 Viewfinder Loupe
Auto 110 System: Auto 110, Winder, 18mm, 24mm, 50mm, 70mm, 20-40mm, AF100P, 1.7x telecon

beakynet

Link Posted 29/10/2015 - 09:29
Nigelk wrote:
I had this problem with my Pentax Q. I formatted the SD card in the camera and had no trouble since. I hope this works for you.

Thank you, this is what I had read elsewhere, so will give that a go and post back the result.
Bodies: K5IIs, K7, MZ5n, LX, MV
Lenses: DA*16-50, DA18-55WR, DA18-135, DAL35, M50 F2, A50 f1.4, FA50 f1.4, DA*50-135, DA55-300, Tamron 70-300, DFA 100 WR Macro, M135 f3.5, Sigma 120-400 APO DG HSM, Tokina 500 f8.0
Flash: Metz 58, Metz 48
Accessories: BG4, Pentax right angle finder, Pentax mirror adaptor lens, O-ME53 Viewfinder Loupe
Auto 110 System: Auto 110, Winder, 18mm, 24mm, 50mm, 70mm, 20-40mm, AF100P, 1.7x telecon
Add a Comment
You must be registered or logged-in to comment.