Pentax K3ii and Metz Mecablitz 50 AF-1


redbusa99

Link Posted 26/01/2021 - 16:39
unable to get HSS to work with this combo. is there a setting in the camera i am missing? using M mode on camera.
K3 II and the odd lens or 2

Flickr
Last Edited by redbusa99 on 26/01/2021 - 16:40

redbusa99

Link Posted 26/01/2021 - 17:49
More info if it helps, can get an exposure at 1/180th anything faster is just a dark screen. it is as though the flash is too fast for the camera or vice versa. firmware up to date. works fine with !st DL so a K3ii problem with it by the look of it.
K3 II and the odd lens or 2

Flickr
Last Edited by redbusa99 on 26/01/2021 - 17:57

Chrism8

Link Posted 26/01/2021 - 18:57
Would suggest you need to go for after market triggers, I've gone for cactus which work very well but I understand have now stopped production so godex may be your only current option.
Chris

www.chrismillsphotography.co.uk

" A Hangover is something that occupies the Head you neglected to use the night before".

-------------------------------------------------------------
K1 - Sigma 85mm F1.4, Pentax 150 -450 F4.5 / 5.6, Pentax FA 24 - 70 F2.8

Sigma 100-300 F4, Samyang 14mm F2.8, Pentax 70-200 F2.8

K3iii + K3ii + K5iis converted to IR, Sigma 17 - 70 F2.8, Pentax 55 - 300 F4.5 / F5.6 PLM

redbusa99

Link Posted 27/01/2021 - 16:46
thanks for the input Chris but i just want it to work on the camera as it does on the 1stD. I don't use flash really only the hss to get rid of background clutter as it gives a better look than doing it with a vignette.
K3 II and the odd lens or 2

Flickr

pschlute

Link Posted 27/01/2021 - 19:31
Is it because the *istDL is TTL compatible but not P-TTL ?
Peter



My Flickr page

redbusa99

Link Posted 28/01/2021 - 10:03
No Peter, just checked again and the flash is showing P TTL HSS, showed TTL until half press of shutter then swithed over and exposes as i would expect, subject lit with blacked out background. I can adjust how much by altering shutter speed.
K3 II and the odd lens or 2

Flickr

redbusa99

Link Posted 28/01/2021 - 12:14
HOORAY!!! downloaded and installed firmware even though latest version was shown as being on it , a last ditch attempt at trying anything and it worked now doing exactly what it should
K3 II and the odd lens or 2

Flickr

Chrism8

Link Posted 28/01/2021 - 12:52
Pleased you got it sorted
Chris

www.chrismillsphotography.co.uk

" A Hangover is something that occupies the Head you neglected to use the night before".

-------------------------------------------------------------
K1 - Sigma 85mm F1.4, Pentax 150 -450 F4.5 / 5.6, Pentax FA 24 - 70 F2.8

Sigma 100-300 F4, Samyang 14mm F2.8, Pentax 70-200 F2.8

K3iii + K3ii + K5iis converted to IR, Sigma 17 - 70 F2.8, Pentax 55 - 300 F4.5 / F5.6 PLM

barkin

Link Posted 28/01/2021 - 13:56
redbusa99 wrote:
HOORAY!!! downloaded and installed firmware even though latest version was shown as being on it , a last ditch attempt at trying anything and it worked now doing exactly what it should

Just to satisfy my curiosity...was this the firmware on the camera, or the flash unit ?

redbusa99

Link Posted 28/01/2021 - 17:20
the Flash . it has a micro (i think thats what its called) HDMI port to connect it directly to computer usb port with appropriate lead to do the download. luckily i save any odd leads i find or get with stuff and had one amongst the collection.
K3 II and the odd lens or 2

Flickr
Last Edited by redbusa99 on 28/01/2021 - 17:25

barkin

Link Posted 28/01/2021 - 19:28
Thanks. I've got a K3/Metz, so that could save me some head scratching should I encounter anything similar
Add a Comment
You must be registered or logged-in to comment.