K3 Rear LCD probable firmware bug


MattMatic

Link Posted 07/05/2015 - 22:10
This was reported by another user, and I've just found it too. It's annoying for low light work
Firmware 1.20 (latest)

Reproduce: (in darkened room preferably)

- click Menu and it shows the menu
- click Menu again and LCD is completely black
- press AF button, or half press shutter... When you let go the LCD backlight comes on with a blank display. So it's ever so slightly on.
- hold AF or hold shutter in half press and the screen goes perfectly black
- when you let go again the backlight comes on.

Can't be good for battery life either!!!

Have tried all options and cannot stop this behaviour at all.
I presume this happens on all K3??

Matt
http://www.mattmatic.co.uk
(For gallery, tips and links)

mille19

Link Posted 07/05/2015 - 23:37
MattMatic wrote:
This was reported by another user, and I've just found it too. It's annoying for low light work
Firmware 1.20 (latest)

Reproduce: (in darkened room preferably)

- click Menu and it shows the menu
- click Menu again and LCD is completely black
- press AF button, or half press shutter... When you let go the LCD backlight comes on with a blank display. So it's ever so slightly on.
- hold AF or hold shutter in half press and the screen goes perfectly black
- when you let go again the backlight comes on.

Can't be good for battery life either!!!

Have tried all options and cannot stop this behaviour at all.
I presume this happens on all K3??

Matt

It sure does Matt, I went back to the old firmware until 1.21 is released.

MattMatic

Link Posted 08/05/2015 - 03:50
Which version are you running?
http://www.mattmatic.co.uk
(For gallery, tips and links)

MattMatic

Link Posted 08/05/2015 - 07:03
Version 1.11 is good

So it's a 1.20 firmware issue for sure.
http://www.mattmatic.co.uk
(For gallery, tips and links)

mille19

Link Posted 08/05/2015 - 11:02
MattMatic wrote:
Which version are you running?

I'm back on 1.11, all OK
I feel sorry for anyone who gets the new 150-450mm who need the new 1.20 firmware for it to work properly. I think Pentax/Ricoh need to fix the bug pretty darn quickly.

NSANTOS

Link Posted 08/05/2015 - 13:17
Hello every one i has the same bug , i doŽnt no why when i change the firmwar , for 1.20 it appears this screen on black .





It will be possible to download the old version of firmwar, and re-install the Pentax K3? .
I hope Pentax Ricoh solve this problem quickly.

Best regards .

MattMatic

Link Posted 08/05/2015 - 13:59
Yes, you can download 1.11 and install that (I did
Matt
http://www.mattmatic.co.uk
(For gallery, tips and links)

NSANTOS

Link Posted 08/05/2015 - 14:22
Thank you MattMatic .
can you send a link for the version 1.11 , because in global pentax ricoh site only appears the version 1.20 .
regards

MattMatic

Link Posted 08/05/2015 - 14:28
Ah!
It's listed on the Pentax UK site.

Direct link to ZIP file

Matt
http://www.mattmatic.co.uk
(For gallery, tips and links)

wvbarnes

Link Posted 08/05/2015 - 14:33
Very fortunate the UK site is slow to change stuff. My recent K3 actually came with 1.11 so i had no download to reinstall!

I see no apology from Ricoh or any idea when the fix will be available. The US Forum says they reported it to Ricoh team responsible. Do we have any such contact in Europe?

NSANTOS

Link Posted 08/05/2015 - 14:38
thank you Matt .
best regards

gtis

Link Posted 08/05/2015 - 19:29
I am still on 1.11 so I won't be installing the latest firmware
cheers Neil
pentax k3 k5 super A da* 300 f4 da*50-135 f 2.8 smc 50mm f1.7 af 360 fgz pentax1.4xhd converter
Pentax o-gps1


Panasonic Dmc Fz200

jeallen01

Link Posted 08/05/2015 - 22:55
Well documented issue on the US forum and in several other threads there.

Also, if you look at some of the Ricoh f/w download pages, they do warn of there being some issues with V1.20 and not to install it unless you feel that you need it - but apparently no V1.21 yet!
K-3 II, K-3 and K-30 (now running the Hacked K-50 f/w, so it thinks it is one of those ), & some Sigma and Pentax lenses (and a lot of old 35mm gear!) - and now a K-70 from SRS

vic cross

Link Posted 16/05/2015 - 08:31
I've been on holiday for a week. So out of date. Is there any news on an update for 1.20 yet?
CHEERS Vic.
Born again biker with lots of Pentax bits. Every day I wake up is a good day. I'm so old I don't even buy green bananas.
Add a Comment
You must be registered or logged-in to comment.