Sigma 150-500 on Pentax k70


michaelblue

Link Posted 13/03/2017 - 12:32
Has anyone had trouble using the K70 with a Sigma 150-500 lens?

I tried my Sigma 150-500 HSM on a K70 and nothing happened, even when I turned off the camera the display stayed on until I removed the battery or removed the lens!
Nothing on the camera worked with this lens attached.
Can anyone help please?
Regards,
Michael
My new website:link

royd63uk

Link Posted 13/03/2017 - 15:54
Does it need a sigma lens firmware update?
regards
Roy

Pentax K3 gripped,and some lenses
https://www.flickr.com/photos/pentaxroy/

my pbase gallery

smudge

Link Posted 13/03/2017 - 16:37
My Sigma 150-500 does the same on the K1. It worked fine on the K5II and also works on my new K3. So I reckon it must need an update to work on the very latest bodies.
Regards, Philip

JAK

Link Posted 13/03/2017 - 17:06
Just tried my Siggy 150-500 on the K1 following the alert here. It all works just fine.
John K

coker

Link Posted 13/03/2017 - 17:20
I have a 150-500 which I use on K5, with no problems.......

I wasn't aware the software was up-dateable.

How would this update be done?


Roger.
The more I look, the more there is to see!

michaelblue

Link Posted 13/03/2017 - 18:00
The lens works fine on my K5, I would have thought it would work ok on a newer body ?
How does one update a lens??
Regards,
Michael
My new website:link

JAK

Link Posted 13/03/2017 - 18:11
michaelblue wrote:
How does one update a lens??

With one of these: http://www.ebay.co.uk/itm/Sigma-USB-Dock-UD-01-PA-for-Pentax-Fit-Lenses-/3618618...
As to whether updates are available for the lens I cannot make sense of the Sigma website to find out, it partly runs on flash and I have that disabled (why on earth these days when I thought it was obsolete.) Maybe someone knows!
John K
Last Edited by JAK on 13/03/2017 - 18:13

smudge

Link Posted 13/03/2017 - 18:57
JAK wrote:
michaelblue wrote:
How does one update a lens??

With one of these: http://www.ebay.co.uk/itm/Sigma-USB-Dock-UD-01-PA-for-Pentax-Fit-Lenses-/3618618...
As to whether updates are available for the lens I cannot make sense of the Sigma website to find out, it partly runs on flash and I have that disabled (why on earth these days when I thought it was obsolete.) Maybe someone knows!

I think the USB dock only works with the new generation Sigma lenses, so not the 150-500mm
Regards, Philip

royd63uk

Link Posted 13/03/2017 - 19:13
I believe you have to send them to pentax repairer (Johnsons).
regards
Roy

Pentax K3 gripped,and some lenses
https://www.flickr.com/photos/pentaxroy/

my pbase gallery
Last Edited by royd63uk on 13/03/2017 - 19:14

JAK

Link Posted 13/03/2017 - 19:48
smudge wrote:
JAK wrote:
Quote:
How does one update a lens??

With one of these: http://www.ebay.co.uk/itm/Sigma-USB-Dock-UD-01-PA-for-Pentax-Fit-Lenses-/3618618...
As to whether updates are available for the lens I cannot make sense of the Sigma website to find out, it partly runs on flash and I have that disabled (why on earth these days when I thought it was obsolete.) Maybe someone knows!

I think the USB dock only works with the new generation Sigma lenses, so not the 150-500mm

I wondered that too but the Sigma website was proving less than helpful. Perhaps others can do better with it. Its strange that some of these seem to work OK and others do not.
As to the dock, you may well be right. As to getting them fixed I don't thinks its Johnsons as they're not Pentax lenses, but back to Sigma themselves. Maybe get the mount replaced at the same time? Mine's all OK so I'll leave it as it is.
John K
Last Edited by JAK on 13/03/2017 - 19:49

jeallen01

Link Posted 13/03/2017 - 22:38
Sounds like you guys with issues now need to talk to Sigma Imaging UK in Welwyn and see what they say.
K-3 II, K-3 and a K-70 from SRS (having now relegated the K-30 /"K-50" to a backup body), & some Sigma and Pentax lenses (and a lot of old 35mm gear!)

scarr1

Link Posted 13/03/2017 - 23:00
Im having a problem with the 150-500 on a k3. Worked fine on the k5, but it wont lock focus on the k3. Just keeps hunting and when it does "lock", its nowhere near in focus.
I contacted sigma, they said what the fault was likely to be, but i cant remember the exact term they used. Its possibly a band 7 repair, 145.99, though that would be a worst case scenario.
They also said they would update the firmware as a matter of course.
I found them very helpful.
Just need to send it off now......

jeallen01

Link Posted 14/03/2017 - 08:14
I agree that Sigma in the UK are generally very helpful and sometimes don't charge the full Band charge - repaired my very old 100-300 F4 a couple of years ago for about 1/2 of the full one when a focus-related PCB failed (they got the parts from Japan - which surprised them as well as me!). You really do need to talk to them - just phone them up and discuss the problem!

BTW: both that lens and the 100-500 HSM OS worked slightly differently on the K-5 and K-3 with different back/front focus corrections being needed. After they repaired the 100-300, I took both bodies with me when I collected it personally and the Service Supervisor checked the lens on both of them and concluded that the K-3 needed servicing - and he was correct (and Johnson's were a lot less helpful and more costly than Sigma when they did that work!).
K-3 II, K-3 and a K-70 from SRS (having now relegated the K-30 /"K-50" to a backup body), & some Sigma and Pentax lenses (and a lot of old 35mm gear!)
Last Edited by jeallen01 on 14/03/2017 - 08:14
Add a Comment
You must be registered or logged-in to comment.