Visit MPB Visit MPB Visit MPB

Macro on Optio M30 failing

Posted 04/06/2010 - 12:02 Link
Hi,
I have an Optio M30, 3 years old, so out of warranty. The macro feature has stopped focussing, in any mode. I have hardly used the macro feature, but wanted to start using it much more. Before I enquire with Pentax about possible repair, I am just wondering if there anything I could have done wrong, for this to happen? Any advice is welcome for this amateur photographer!
:
Thanks!
Kiwi who Flew
johnriley
Posted 04/06/2010 - 13:56 Link
You could just check that you are within the correct distance ranges to use the macro setting.
Best regards, John
Posted 04/06/2010 - 14:05 Link
Thanks, John, yes, I am within the correct distance ranges for using the macro setting. It has worked in the past, but I haven't used the macro setting for about a year. It could be that the camera needs a general service, as I am also finding now that the playback mode sticks between photos; not all, but some. The battery is fully charged.
Kiwi who Flew
johnriley
Posted 04/06/2010 - 14:13 - Helpful Comment Link
Another thought that maybe if the battery is three years old it is no longer holding sufficent charge? Batteries have a limitede life and 1000 recharges may be enough for it need replacement.
Best regards, John
Posted 04/06/2010 - 14:20 Link
That's an idea, its always good to have a spare battery anyway. I have to admit I haven't used the M30 very much, only maybe 100 times over the three years. I have also emailed Pentax to see what they think, before I send it off for a checkup. The charge on the battery shows as full at the moment.
Thanks again for the suggestions John.
Kiwi who Flew

Add Comment

To leave a comment - Log in to Pentax User or create a new account.