K3II weird colour casts from frame to frame


fatspider

Link Posted 28/08/2016 - 20:24
My K3II threw a tantrum today and suddenly started displaying images with strong colour casts. It happened just as I passed the camera to the wife to take a snap of me and at first I thought she'd managed to press a few wrong buttons in the right order so to speak.

After checking the menu setting etc and a few more shots I came to the conclusion the camera thought it was in pixel shift mode (it wasn't) I continued the day using the K5 and had a further look at the K3II later on.

After another check of the menu I tried 4 test shots followed by a further 4, the results were the same a blue cast image followed by red then yellow then a slight green, on the off chance the LCD wasn't playing up I switched to live view, everything looked OK so I snapped a few frames, all the images were fine too. On switching back to viewfinder the camera started taking images normally ???

Has anyone experienced this with the K3II or even have any suggestions, please tell me I don't have to mess about returning the camera for repair.
My Names Alan, and I'm a lensaholic.
My PPG link
My Flckr link

johnriley

Link Posted 28/08/2016 - 21:52
I would suspect something had been pressed inadvertently. Hopefully so anyway.

Maybe digital filters?
Best regards, John

fatspider

Link Posted 28/08/2016 - 22:05
Definitely not digital filters John, fist thing I checked was white balance then the filters.

It was odd the way it took images with the casts in the same order twice. Does anyone know what order it shoots pixel shift?

Anyway I shall be out with it again tomorrow and see if I can give it a lot of use.
My Names Alan, and I'm a lensaholic.
My PPG link
My Flckr link

Mag07

Link Posted 28/08/2016 - 22:26
Checked JPG settings? Looks like cross processing turned on ( the main 4 button controller).
'Photography...it remembers little things, long after you have forgotten....' (Aaron Siskind)

fatspider

Link Posted 28/08/2016 - 22:52
Mag07 wrote:
Checked JPG settings? Looks like cross processing turned on ( the main 4 button controller).

But if any digital filters are set surely they will still be applied when switching to live view?
My Names Alan, and I'm a lensaholic.
My PPG link
My Flckr link

Mag07

Link Posted 28/08/2016 - 22:58
This is not a filter, it's a JPG rendering engine option. You don't see it until you actually review the JPGs. I turn it on accidently quite often when toggling between the AF select points and regular 4 button controller functions. It's a poor design imo.
'Photography...it remembers little things, long after you have forgotten....' (Aaron Siskind)
Last Edited by Mag07 on 28/08/2016 - 22:59

fatspider

Link Posted 28/08/2016 - 23:20
Mag07 wrote:
This is not a filter, it's a JPG rendering engine option. You don't see it until you actually review the JPGs. I turn it on accidently quite often when toggling between the AF select points and regular 4 button controller functions. It's a poor design imo.

Problem solved, thank you.

Yes it does seem to be a design flaw, would be better if you had to press another button to get the four way to work. Anyway at least it gave the K5 an airing
My Names Alan, and I'm a lensaholic.
My PPG link
My Flckr link

Mag07

Link Posted 29/08/2016 - 19:10
Awesome. Glad it's sorted.
'Photography...it remembers little things, long after you have forgotten....' (Aaron Siskind)

jeallen01

Link Posted 29/08/2016 - 20:28
Thanks !!!!

I've got the same problem with my K-3 (original) but now I have an idea on how to sort it - but please could someone (Mag07?) explain in a little more detail what I must have done and how to fix it?

Many Thanks again.

John
K-3 II, K-3 and a K-70 from SRS (having now relegated the K-30 /"K-50" to a backup body), & some Sigma and Pentax lenses (and a lot of old 35mm gear!)

jeallen01

Link Posted 29/08/2016 - 21:19
PS: just dug out the K-3 and I can't see how that sort of thing could happen - so I would be very grateful for more info and guidance!
K-3 II, K-3 and a K-70 from SRS (having now relegated the K-30 /"K-50" to a backup body), & some Sigma and Pentax lenses (and a lot of old 35mm gear!)
Add a Comment
You must be registered or logged-in to comment.